Надежда Белелиева – адвокат

LawyerКазвам се Надежда Белелиева. Адвокат съм по образование и професия. Не мога да кажа, че точно това исках да стана, защото бурното ми детство и годините в училище постоянно ме провокираха да изпробвам различни неща. Мечтаех да бъда много неща наведнъж, но когато дойде време да избера университета и образованието си, реших да се спра на Софийския университет и да изучавам Право. Докато учех там се колебаех, какво точно да специализирам.

Когато обаче полагах адвокатската клетва, докато повтарях думите и подписах клетвения лист, аз вече знаех, че съм избрала правилната за мен професия.Учех се от най-добрите в колегията. Слушах съвети, разучавах казуси, които не са мои.

Гледах много филми на адвокатска тематика, за да придобия увереност, може би. С нетърпение очаквах момента, в който ще имам собствена кантора с надпис на вратата – адвокат Надежда Белелиева. Макар да бях придобила опит като асистентка, в мен тръпнеше очакването ми за първата задача, професионалните отношения между клиент и адвокат. От стажантската си практика разбирах, че хората не са подготвени, не разбират дори сами правните казуси, които се отварят в техните взаимоотношения. Интересуваше ме действието и съдействието. Защитата и правото. Сега когато имам опит с дела, съм още по-щастлива, че мога да работя тази работа и да помагам на хората да получат справедливост според закона.

Редом с първите ми дела, които бяха предимно имуществени, разбирах, че отношението към адвокатите в България е много контрастно. Някои ни смятат за свръхплатени, други не ни уважават, трети разказват вицове за нас. Да и ние си разказваме вицове за нас, имат разпускащ ефект, но същите тези хора с негативното мнение, един път имайки нужда от нас, променят мнението си и започват да ни уважават повече. Когато започвах работа, знаех, че в България адвокатската работа не е толкова добре платена колкото в ЕС и други цивилизовани страни с развита правна система, но познавайки стандарта на живот у нас, няма как да изисквам нещо, което самите хора не могат да си позволят. Заради това, често осъществявам нерегламентирани съвети към граждани, които имат нужда от правна помощ. Но ако аз не съм компетентна, мога да им предложа услугите на добри колеги. Вярвам, че скоро и про боно услугите в България ще станат легални, за да може хората да не се страхуват, че може да използват техните питания и проблеми срещу тях. Правната помощ и правната защита са основи на цялата демокрация, и би било ужасно да държим в неведение народа и да ги лишаваме от правото им на информация, която би им помогнала да се защитят.

Случва се да участвам във форуми, семинари и конференции, които засягат темите, които споменах. Навсякъде по света, хората търсят как да запознаят хората с правата им, за да могат да разбират правото и да го прилагат в ежедневието, в бита си, да знаят една или друга ситуация до какво може да ги доведе. Затова, когато отивам на такива форуми, аз гордо слагам значката с името Надежда Белелиева и изнасям доклад, лекция, обсъждаме с колегите юристи проблемите на правото в България.

Имам хоби фитотерапия, чета доста по темата и се стремя да се храня здравословно и да се лекувам само с билки.

9 Comments

 1. Красимира Стефанова

  За съжаление в чужбина хората знаят правата си, докато у нас голяма част от българите не знаят законите. Радвам се, обаче че Надежда Белелиев помага в тази нелека задача и у нас хората да познават законодателството и най-важното правата си. Както казва самата тя „Навсякъде по света, хората търсят как да запознаят хората с правата им, за да могат да разбират правото и да го прилагат в ежедневието, в бита си, да знаят една или друга ситуация до какво може да ги доведе.“

 2. Катерина

  Навремето и аз исках да стана адвокат, но в последния момент се насочих към друга специалност. Четейки обаче тази статия, започвам все повече да съжалявам за това свое решение и че не последвах примера на специалисти в тази област като Надежда Белелиева.

 3. Костадинка

  За съжаление у нас е така, както казва Надежда Белелиева „Редом с първите ми дела, които бяха предимно имуществени, разбирах, че отношението към адвокатите в България е много контрастно. Някои ни смятат за свръхплатени, други не ни уважават, трети разказват вицове за нас.“. Обикновено хората в страната ни са свикнали да смятат само тяхната професия за трудна и важна, но не и чуждата. Аз самата съм използвала услугите на адвокат само веднъж в живота си, но останах доволна от професионализма на колегата.

 4. Драго

  Браво на вас Надежда Белелиева. Искрено се надявам на това повече адвокати да са като вас. Дъщеря ми сега иска да запише право и я подкрепям изцяло. Това една много искрена и хуманна професия.

 5. Илиян

  Четейки тази статия, определено се надъхах другата година да опитам да кандидатствам право в Търново. Навремето завърших икономика и не че това е лоша професия, но съжалявам че навремето послушах хората и се отказах от мечтата си да следвам право и да практикувам тази хуманна професия. Дано повече хора да са като Надежда Белелиева и да умеят с няколко думи да вдъхнат надежда на хората, че никога не е късно да следват мечтите си.

 6. Stanimir_man

  Да си адвокат е призвание, защото това е една от най-благородните и хуманни професии. Браво на вас Надежда Белелиева и дано повече хора да последват примера ви.

  1. Снежана Колева

   И аз искрено се възхищавам на тези хора, които въпреки съблазните успяват да останат честни, искрени и хуманни. Желая ви много бъдещи успехи г-жо Надежда Белелиева и дерзайте само напред! 🙂

 7. Nikolinka Simeonova

  Надежда Белелиева, много хубава, хуманна и благородна професия сте избрали. Желая ви дълги години професионален успех и дано все така да ни радвате с интересни статии в блога ви.

 8. Zornitsa Slavovska

  Винаги съм се възхищавала на хората като вас г-жо Надежда Белелиева. Да си адвокат не само е изключително хуманна професия, но и отговорна. Да знаеш всички закони на страната, но и да можеш да ги прилагаш е изключително трудно според мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *